Zmizení na Tenerife: Pátrání po Jay Slaterovi

Jay Slater, devatenáctiletý britský mladík, zmizel beze stopy během své dovolené na Tenerife. Poslední známý kontakt měl se svou přítelkyní, kdy zoufale volal s vybitým telefonem a tvrdil, že se ztratil a nemá vodu. Od té doby se po něm slehla zem. Přes intenzivní pátrání španělské policie a nasazení soukromých detektivů, Slater zůstává nezvěstný a jeho rodina žije ve stínu nejistoty.

Tenerife

Telefonát před zmizením

Jay Slater, devatenáctiletý Brit, měl mobil nabitý už jen na jedno procento, když letos 17. června krátce před devátou ráno volal své přítelkyni Lucy. Telefonoval ze španělského ostrova Tenerife a sdělil, že se asi ztratil a nemá vodu. Od té chvíle nikdo nenahlásil, že by ho viděl nebo s ním mluvil.

Pátrání španělské policie

Španělská policie nasadila na Tenerife vrtulníky a drony, aby prohledala členitý terén plný roklí. Intenzivně pátrala v oblasti, kde naposledy lokalizovala Slaterův mobil. Pátrání bylo po dvou týdnech ukončeno bez nalezení jakékoli stopy. Jay Slater zůstává nezvěstný.

Tenerife
Pátrání bylo po dvou týdnech ukončeno bez nalezení jakékoli stopy. Jay Slater zůstává nezvěstný.

Rodina a soukromí detektivové

Rodina Slatera si najala také britské soukromé detektivy. „Jay je normální kluk, který je třetím rokem v učení. Je to velmi oblíbený mladý muž s velkým okruhem přátel,“ popsala ho jeho matka Debbie Duncanová. „Chceme ho jen najít.“

Záznamy z kamer

Záznam z průmyslových kamer zachytil devatenáctiletého Slatera, jak vychází z bytu na Tenerife, který jeho majitelé pronajímali přes internetovou službu Airbnb. Nezdá se, že by apartmán pronajal sám; šel tam s někým nebo za někým. „Zdá se, že vycházel z tohoto bytu rozrušený, ačkoliv tam mohl zůstat. Mohl si dobít mobil a vzít si vodu,“ cituje britský deník Independent detektiva Marka Williamse-Thomase.

Aktuální situace

I přes veškeré úsilí španělské policie a soukromých detektivů není po Jay Slaterovi stále žádná stopa. Rodina i přátelé doufají, že se brzy objeví nějaké nové informace, které by vedly k jeho nalezení.

Zájem médií

Případ zmizení devatenáctiletého Jay Slatera z Tenerife vzbudil zájem médií po celém světě. Renomovaný zpravodajský server BBC přinesl podrobnou zprávu o tomto záhadném zmizení, kde shrnuje dosavadní známá fakta a průběh pátrání. V článku BBC se dozvíte více o posledních hodinách před jeho zmizením, o snahách španělské policie i o angažování soukromých detektivů jeho rodinou.

Co dělat při ztrátě osoby v cizině

Pokud se ocitnete v situaci, kdy se někdo z vašich blízkých ztratí v zahraničí, je důležité okamžitě kontaktovat místní úřady a požádat o pomoc také konzulát či ambasádu své země. Rychlá reakce může výrazně zvýšit šance na úspěšné nalezení pohřešované osoby.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Únos vysokoškolského studenta: dvojice si odsedí 50 let