Víno v dobách socialismu: Jak chutnal alkohol za minulého režimu

Víno za socialismu mělo své specifické místo na rodinných oslavách a setkáních. Vinařská scéna byla tehdy plná litrových lahví, které nesly nezaměnitelné chutě a vůně té doby. Jaká vína se tehdy pila a co si z nich pamatujeme dnes? Přinášíme vám nostalgický pohled na socialistická vína, která nechyběla na žádné domácí párty.

Víno

Omezený výběr a litrovky

V době socialismu nechybělo víno a alkohol na žádné rodinné oslavě. Nabídka byla však značně omezená a v obchodech se daly najít převážně litrové lahve, které často neoplývaly vysokou kvalitou. Přírodní suchá vína byla vzácností, a většina dostupných vín byla doslazovaná. Lepší odrůdová vína byla k dostání v sedmičkách a bývala chuťově lepší.

Výrobní závody a známé značky

V Československu se vína a v osmi závodech. Nejznámější byly Vinařské závody Praha s pobočkami v Nuslích, Vysočanech a Vršovicích. Z jejich linek pocházela vína jako Pražský výběr, Staroměstské červené, Dalibor nebo Bušek z Velhartic. Bílá i červená vína v litrovkách byla velmi sladká, s obsahem cukru 12 až 15 gramů na litr. Cena se pohybovala od sedmnácti do třiceti korun za litrovou láhev.

Víno a alkohol za socialismu

Oblíbená vína ze Starého Plzence

Vinařské závody ve Starém Plzenci nabízely další populární vína. Bílé víno Cechovní pohár a litrovky Radniční hrozen či Athos byly mezi zákazníky oblíbené. Červená vína zahrnovala značky jako Karel IV., Radyňský kastelán nebo Porthos. Ve Starém Plzenci se také začal vyrábět Bohemia Sekt, který je dodnes oblíbeným šumivým vínem.

Mělnické vinobraní a Ludmila

Státní statek Mělník produkoval oblíbenou červenou a bílou Ludmilu, plněnou do specifických „mělnických kalamářů“. Tato vína jsou k dostání dodnes. Mělnické vinobraní, pořádané od roku 1960, bylo oslavou socialismu, ale také místem častých výtržností. Největší incident se stal v roce 1967, kdy byla po střetu s policií část účastníků odsouzena.

Nostalgie a vzpomínky na socialistická vína

Víno
jak chutnal alkohol za socialsmu?

I když byla nabídka vín za socialismu omezená, některé značky se staly ikonickými. Dnes si můžeme vychutnat rozmanitý výběr vín v supermarketech a vinotékách, ale vzpomínky na sladké litrovky a specifické značky z minulého režimu zůstávají živé.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Kam letos vyrazit na vinobraní a za kvalitním burčákem?

Socialismus VS. kapitalismus. Kruté paradoxy!