6 rad, jak správně podávat sekt. Přidáváme postup, jak lahev správně otevřít.
Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. A také se stejně podávají. Není v tom žádná věda. Ukážeme si, jak na to.
- Jak správně podávat sekt? Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu.
- Mrazák ne! Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier.
- Odstraňte kapsli.
- Roztočte drátěnou sponu (agrafu) a sejměte ji z korkové zátky.
- Láhev držte nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
- Uchopte korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točte lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
- Servírujte do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.
Fotomanuál správného otevírání sektu
Tak śťastný Nový rok a ať se nic nepokazí!
Autor: red
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Hledáte opravdu drahý chlast? Panák za statisíce, lahev za desítky milionů