6 rad, jak správně podávat sekt. Přidáváme postup, jak lahev správně otevřít.

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. A také se stejně podávají. Není v tom žádná věda. Ukážeme si, jak na to.

  1. Jak správně podávat sekt? Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu.
  2. Mrazák ne! Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier. 
  3. Odstraňte kapsli.
  4. Roztočte drátěnou sponu (agrafu) a sejměte ji z korkové zátky.
  5. Láhev držte nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
  6. Uchopte korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točte lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
  7. Servírujte do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Fotomanuál správného otevírání sektu

Tak śťastný Nový rok a ať se nic nepokazí!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hledáte opravdu drahý chlast? Panák za statisíce, lahev za desítky milionů

Lahev šampusu je nebezpečná zbraň. Bacha na to!