Jak správně přepravovat kola na autě: Vyhněte se drahým chybám!

Přeprava kol na autě může být nezbytná při cestách na cyklovýlety nebo dovolené. Je důležité zvolit správný způsob upevnění, aby kola byla přepravena bezpečně a pohodlně. Zde je několik osvědčených tipů a možností, jak kola na autě přepravovat.

Auta

Střešní nosiče na kola

Auto a kola na střeše

Střešní nosiče jsou oblíbeným řešením pro přepravu kol. Obvykle pojmou 3 až 5 kol, v závislosti na typu rámu a nosnosti střechy vašeho vozu. Výhodou je, že kola na střeše nezabírají místo v zavazadlovém prostoru. Nicméně, je potřeba mít na paměti, že kola na střeše zvyšují těžiště vozu, což může ovlivnit stabilitu a spotřebu paliva. Také je důležité zajistit, aby kola byla dobře upevněna a nezakrývala výhled řidiči.

Nosiče na tažné zařízení

Nosiče na tažné zařízení jsou velmi praktické a snadno se instalují. Umožňují přepravit až 4 kola a nabízejí snadný přístup do kufru díky možnosti sklopení nosiče. Výhodou je také menší vliv na aerodynamiku a spotřebu paliva ve srovnání se střešními nosiči. Nevýhodou může být nutnost mít tažné zařízení a omezený výhled ze zadního okna.

Nosiče na zadní dveře

Nosiče na zadní dveře jsou levnější variantou, ale mají také své nevýhody. Jsou určeny převážně pro hatchbacky a kombi a mohou poškozovat lak vozu. Manipulace s koly je sice snadnější než u střešních nosičů, ale je potřeba dávat pozor na správné upevnění, aby kola nezakrývala zadní světla a registrační značku.

Kufr auta

Přeprava kol v kufru auta je nejlevnější variantou, avšak s omezeným prostorem pro další zavazadla. Pro přepravu je nutné sundat přední kolo z každého kola a dobře je zafixovat, aby se během jízdy nehýbala a nepoškozovala interiér vozu. Tato metoda je vhodná spíše pro krátké vzdálenosti nebo jako nouzové řešení.

Bezpečnostní tipy

Bez ohledu na zvolený způsob přepravy je důležité dodržovat následující bezpečnostní opatření:

  • Kola musí být bezpečně připevněna, aby se během jízdy nemohla pohybovat.
  • Před cestou vždy zkontrolujte upevnění kol.
  • Odstraňte z kol všechny příslušenství, jako jsou pumpičky, lahve nebo brašny.
  • Dbejte na omezení rychlosti a přizpůsobte styl jízdy podmínkám, zejména při přepravě kol na střeše.

Praktické rady

Správná přeprava kol na autě vyžaduje nejen výběr vhodného nosiče, ale také dodržování základních bezpečnostních pravidel. Bezpečně připevněná kola vám umožní pohodlnou a bezstarostnou cestu, ať už se vydáváte na víkendový výlet nebo delší dovolenou.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Přeprava kol: v autě, na autě nebo za autem? Vozíte je správně?

Co nového od automobilových výrobců v roce 2024?