Jak si doma připravit skvělou pizzu
Jak si dopřát italskou pochoutku, aby vám ani neudělala díru do peněženky? Připravit si jí doma.
Z čeho si připravíte těsto:
- mouka (1 kg)
- horká voda (600 ml)
- čerstvé droždí (25 g)
- olivový olej (6 polívkových lžic)
- sůl (5 čajových lžiček)
Co budete potřebovat na oblohu
- rajčatový protlak (400 g)
- sýr (500 g)
- salám (40 g)
- cukr (2 čajové lžičky)
- podle chuti sůl / bazalka
Jak postupovat?
Nejdříve je zapotřebí připravit kvásek. Vlažnou vodu promíchejte s droždím a nechte nakynout. Do větší misky si nasypte mouku, spojte s kváskem a rozmíchejte. Postupně přidejte ostatní ingredience z prvního seznamu.
Těsto se míchá přibližně 15 minut, dokud nezíská správnou jednotnou konzistenci. Když je těsto dobře uhnětené, vložte jej do misky, potřete olivovým olejem a nechte pod utěrkou kynout – alespoň 4 hodiny.
Nakynuté těsto vyndejte. Těsto si zpracujte. Formovat buď můžete na menší pizza placky, nebo jednu velkou. Troubu připravte na 250 stupňů.
Připravte pečící plech. Jeho dno potřete olivovým olejem a posypte hladkou moukou. Teď můžeme položit vytvarované těsto. Dejte pozor, aby se těsto nelepilo na okraje plechu. Plech s pizzou vložíme do trouby, ale pouze na chvíli. Po 5 minutách plech zase vyndejte.
Připravíme si na pizzu omáčku. Rajčatový protlak rozlijte do pánve, do něj přidejte bazalku a i sůl a pepř. Chvíli nechte povařit a přihoďte několik stroužků nadrceného česneku.
Pánev s omáčkou sundejte z ohně na vychladnutí a po chvilce začněte na těsto omáčku nanášet. Množství je na vás. Snažte se ji mít po těstě všude rovnoměrně.
Na podklad nastrouhejte sýr, ideálně mozzarellu a ementál. Na pizzu ještě vyskládejte kolečka salámu a dejte péct do trouby (stále při teplotě 250 stupňů), dokud nechytne zlatavou barvu.
Pizza vyndejte a po pár minutách je připravena k jídlu. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pizzy, které dávají nový význam slovu dezert
Recept na lahodný těstovinový koláč
5 božích marinád na maso. S nimi posunete grilovaní ještě výše!