Přátelé slaví 30 let: Připomeňme si, co jste o tomto kultovním seriálu možná nevěděli

Seriál Přátelé slaví 30 let od svého debutu a stále zůstává jedním z nejoblíbenějších pořadů všech dob. Připravili jsme pro vás zajímavosti a ikonické momenty, které si rozhodně stojí za to připomenout.

Přátelé

Přátelé oslavují 30 let na obrazovkách

Je těžké uvěřit, že od premiéry prvního dílu seriálu Přátelé uběhlo už 30 let. V roce 1994, kdy se na obrazovkách poprvé objevili Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross, nikdo netušil, že se z nich stane jeden z nejikoničtějších televizních pořadů všech dob. Seriál, který sleduje každodenní život šesti přátel žijících v New Yorku, si získal srdce diváků po celém světě.

Natáčení v Los Angeles, ne v New Yorku

I když Přátelé žili v New Yorku, natáčení probíhalo na úplně jiném místě. Většina scén byla totiž natočena ve studiích Warner Bros v Los Angeles. Kultovní kavárna Central Perk, stejně jako byty Moniky a Joeyho, byly jen kulisy. Pouze několik scén, například dění v Londýně během čtvrté série, bylo natočeno v reálných exteriérech.

Top 5 hlášek ze seriálu

Chemie mezi postavami

Jedním z hlavních důvodů, proč Přátelé tak skvěle fungovali, byla přirozená chemie mezi herci. Všech šest hlavních postav si spolu rozumělo nejen na obrazovkách, ale i v reálném životě. Scénáristé dokonce přiznali, že některé romantické zápletky, jako například vztah mezi Monicou a Chandlerem, vznikly spontánně díky pozitivnímu ohlasu fanoušků.

Vztahy v zákulisí

Zajímavostí je, že herci ze seriálu Přátelé mezi sebou uzavřeli pakt – nikdo z nich neměl navazovat žádné intimní vztahy během natáčení. I když David Schwimmer a Jennifer Aniston přiznali, že k sobě měli určitou náklonnost, nikdy spolu nezačali chodit. Tento „pakt“ pomohl udržet přátelskou atmosféru na place a zabránil komplikacím v pracovních vztazích.

Platová rovnost jako symbol přátelství

Jedna z pokrokových myšlenek, která Přátelům zajistila i místo v historii televizní produkce, bylo rozhodnutí hlavních herců sjednotit své platy. Na začátku dostávali 22 tisíc dolarů za epizodu, ale na konci seriálu už každý z nich vydělával rovný milion dolarů za epizodu. Bylo to vzácné rozhodnutí, které ukázalo, jak blízko si herci byli i v osobním životě.

Rituály a natáčení před živým publikem

Natáčení každé epizody trvalo zhruba pět hodin, a to před živým publikem čítajícím 300 až 400 lidí. Herci před každým natáčením dodržovali svůj rituál – vždy se objali, aby si přinesli štěstí. Publikována byla také zajímavá fakta o jejich společných rituálech mimo kameru. Jennifer Aniston, Courteney Cox a Lisa Kudrow měly například tradici chodit společně každý den na oběd po celých deset let natáčení.

Rozchod Rosse a Rachel nebyl v plánu

Jedním z nejvýraznějších párů v seriálu jsou bezesporu Ross a Rachel. Původně však jejich rozchod vůbec nebyl v plánu. Scénáristy napadlo, že napětí mezi těmito dvěma postavami přidá seriálu dramatický nádech, a vyplatilo se to. Jejich komplikovaný vztah bavil diváky až do samotného konce seriálu.

Ikonická znělka, která herce nebavila

Znělka Přátel s ikonickou fontánou a písní „I’ll Be There for You“ se stala jednou z nejznámějších televizních úvodních sekvencí. Co však fanoušci nevěděli, je fakt, že samotné natáčení scény před fontánou bylo pro herce utrpením. Probíhalo totiž ve čtyři hodiny ráno a všichni byli unavení a promrzlí.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Přátelé přátel: Jak se daří hercům vedlejších rolí oblíbeného seriálu?

Producent vysvětlil, proč někteří herci na setkání Přátel chyběli