Nejděsivější hororové hry, u kterých vám bude tuhnout krev v žilách

Horor už dávno není pouze literárním a filmovým žánrem, ale skvěle se uchytil i ve světě videoher. Některé tituly vás přitom svou atmosférou opravdu dostanou.

Layers of Fear (2016)

Layers of Fear je first-person adventura, což je žánr, ve kterém vychází téměř všechny hororové hry. Tenhle titul od polského studia Bloober Team ale opravdu vyčnívá. Psychedelický horor z pohledu první osoby, ve kterém se hráč ujímá role malíře, jehož jediným cílem je dokončit své opus magnum, má totiž vše – tíživou atmosféru, děsivé prostředí, surrealistické obrazy i mnoho momentů, u kterých budete mít srdce v kalhotách. Příznivci akčních her asi úplně nadšení nebudou, ale milovníci hororů si určitě přijdou na své. V loňském roce navíc vyšlo druhé pokračování, které už ovšem hráče ani recenzenty tolik nezaujalo, i když se stále jedná o nadprůměrnou hororovou hru.

Amnesia: The Dark Descent (2010)

Šest let před Layers of Fear vyšla jiná first-person agentura, která pro mnohé hráče dodnes symbolizuje celý žánr hororových her. Švédské studio Frictional Games se dostalo do povědomí herní scény už sérií Penumbra, což byl rovněž horor jako řemen, nicméně příběh Daniela, člověka s amnézií, jenž je uvězněn v sídle pruského barona Alexandra, děsil ještě víc. Studio Frictional Games po úspěchu vytvořilo další dvě pokračování a v roce 2015 vydalo svůj poslední titul s názvem Soma. Tento sci-fi horor sice už nebyl tak moc děsivý, za to mu lze dát nálepku „filosofický“. Na letošek se navíc chystá nová hra ze světa Amnesie, která ponese název Rebirth.

Resident Evil 2 (1998/2019)

Resident Evil (v Japonsku Biohazard)je herní série od japonské společnosti Capcom. Její tvůrce Šindži Mikami se nechal ovlivnit filmy režiséra George Romera, herní sérií Alone in the Dark a RPG Sweet Home. Resident Evil si získal obrovskou popularitu a po celém světě se prodalo desítky milionů titulů. Ačkoli je pro některé fanoušky nejděsivější čtvrtý či sedmý díl, zřejmě nejdivější hrou je Resident Evil 2 z roku 1998. Survival horor, jenž se odehrává ve městě Raccoon City, kde nebezpečný mutagen T-Virus mění obyvatele na krvelačné zombie, se navíc v loňském roce dočkal remaku, který rovněž sklidil velký ohlas. Příběh plný napětí si tedy můžete užít v moderním kabátku.

Silent Hill 2 (2001)

Největším konkurentem série Resident Evil byla po 13 let jiná série survival hororů z Japonska, která nesla název Silent Hill a stála za ní společnost Team Silent. První díl spatřil světlo světa v roce 1999 a hned o dva roky později vzniklo druhé pokračování hry, které se opět odehrávalo na tajemném místě zvaném Silent Hill a dodnes je považováno za nejlepší a nejděsivější. Ačkoli hry z této série přestaly vycházet už v roce 2012, dodnes mají velké množství příznivců, a to i díky filmu z roku 2006 (zfilmována přitom byla i série Resident Evil). Druhý Silent Hill přitom rozhodně stojí za zahrání i dnes, ačkoli se moderního remaku doposud nedočkal.

Alien: Isolation (2014)

Filmovou sérii Vetřelec zná asi každý. Tuto licenci se několikrát snažili využít i tvůrci videoher, přičemž nejznámější je série akčních her Aliens vs. Predator. Zatímco zde hraje prim akce, titul Alien: Isolation od britského studia Creative Assembly patří mezi nejlepší horory v rámci videoherní produkce. Titul se také snažil zachytit strach a napětí, které v roce 1979 vyvolal původní film Ridleyho Scotta. Hra disponuje tísnivou atmosférou a hráč se ujímá role Amandy Ripleyové, tedy dcery Ellen Ripleyová, kterou ve filmovém zpracování hrála Sigourney Weaver. S nebezpečím na vesmírné lodi Sevastopol se přitom nevypořádává akčně, ale hlavním cílem hry je nebýt viděn ani slyšen. Tedy pokud chce přežít…

Little Nightmares (2017)

Little Nightmares je nejméně známou hrou z našeho výčtu. Stejně jako v případě Amnesie za ní přitom Švédové, tentokrát z Tarsier Studios. Little Nightmares sice nikdy nebude kultovním počinem, na který se bude ve videoherním světě vzpomínat ještě za desítky let, nicméně tato logická stealth plošinovka si určitě zaslouží místo mezi výtečnými horory. Užijí si ji přitom i jedinci, kteří právě nemilují lekačky, ale vyhledávají opravdu hutnou atmosféru a děsivá monstra. K zážitku nepochybně přispívají i bizarní surrealistické nápady, takže pokud nemáte dostatek vlastních nočních můr, můžete nějakou zažít alespoň zde. Letos nás navíc čeká druhé pokračování.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejdivnější videohry všech dob! Budujte impérium veřejných záchodků nebo osvoboďte unesené děti jako Michael Jackson!

Nejbrutálnější videohry všech dob. Jaké herní počiny byly zakázány kvůli násilí, oplzlostem a vulgaritě?