Grilování a nejlepší BBQ recepty

Grilování není jen o přípravě jídla, ale také o vytváření nezapomenutelných momentů s přáteli a rodinou. Představte si, jak stojíte u grilu s pivem v ruce, zatímco se kolem vás line vůně šťavnatých steaků a zeleninových špízů. Připojte se k nám na cestu za nejlepšími BBQ recepty, které z vás udělají mistra grilu a zajistí, že vaše zahradní párty bude hitem léta.

Grilování

Jak se připravit na grilování 

Grilování je oblíbenou činností mnoha mužů, zvláště během letních měsíců. BBQ je ideální způsob, jak strávit čas venku s přáteli a rodinou, a zároveň si pochutnat na skvělém jídle. Tento článek vám přináší několik osvědčených BBQ receptů, které zaručeně uspokojí každého milovníka grilovaných pochoutek.

Výběr správného masa

Pro úspěšné letní barbecue je klíčové vybrat správné maso. Nejčastěji se používá vepřové, hovězí a kuřecí maso. Každý druh masa vyžaduje specifický způsob přípravy a grilování. Například vepřová žebírka potřebují delší dobu na nízké teplotě, aby byla dokonale měkká, zatímco hovězí steaky se grilují krátce na vysoké teplotě, aby si zachovaly šťavnatost.

Marinády a koření

Marinády a koření dodávají masu výraznou chuť a pomáhají udržet šťavnatost během grilování. Oblíbenou volbou je směs olivového oleje, česneku, citronové šťávy a bylinek jako rozmarýn nebo tymián. Pro milovníky ostrých chutí se doporučuje přidat chilli papričky nebo tabasco. Maso by mělo být marinováno minimálně dvě hodiny, ideálně však přes noc.

Nejlepší marinády

Příprava grilu

Před samotným grilováním je důležité správně připravit gril. Uhlíky by měly být rovnoměrně rozloženy a dostatečně rozpálené. Pro přímé grilování, kdy je maso přímo nad uhlíky, je vhodné použít vyšší teplotu. Nepřímé grilování, kdy je maso mimo přímý plamen, je ideální pro větší kusy masa, které potřebují delší dobu přípravy.

Osvědčené recepty

BBQ vepřová žebírka

Ingredience: vepřová žebírka, BBQ omáčka, med, česnek, paprika, sůl, pepř
Postup: Žebírka marinujte v BBQ omáčce smíchané s medem, česnekem a kořením. Grilujte nepřímo na nízké teplotě asi 2-3 hodiny, občas potírejte zbylou marinádou.

Grilovaný hovězí steak

Ingredience: hovězí steak, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn
Postup: Steaky potřete olivovým olejem a posypte solí, pepřem a rozmarýnem. Grilujte přímo na vysoké teplotě 3-4 minuty z každé strany pro medium rare.

Kuřecí špízy

Ingredience: kuřecí prsa, paprika, cibule, olivový olej, česnek, citronová šťáva
Postup: Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a střídavě napichujte na špíz spolu s paprikou a cibulí. Marinujte v olivovém oleji s česnekem a citronovou šťávou. Grilujte přímo na střední teplotě 10-15 minut, dokud není maso propečené.

Doplňky ke grilování

Ke grilovanému masu se skvěle hodí různé přílohy, jako jsou grilovaná zelenina, pečené brambory nebo čerstvý salát. Nezapomeňte také na omáčky, které mohou celý zážitek ještě vylepšit. Oblíbenou volbou jsou BBQ omáčka, hořčice nebo česnekový dip.

Závěrečné tipy

Rožnění je nejen o výběru správných surovin, ale také o technice a trpělivosti. Dodržujte základní pravidla, experimentujte s marinádami a kořením a hlavně si užijte čas strávený s přáteli a rodinou. S těmito osvědčenými recepty se stanete králem grilu a vaše BBQ bude nezapomenutelné.

MOHLO BY SE VÁM HODIT 

Grilovací sezóna je tu: Recepty a techniky pro mistrovské grilování