Češi a deodorant: Proč stále smrdíme a nepoužíváme deodoranty?

Šokující odhalení! Češi patří mezi nejvíc smradlavé národy Evropy. V létě je zápach v hromadné dopravě a na veřejných místech k nevydržení. Jak je možné, že u nás panuje taková nechuť k deodorantům a základní hygieně? Výzkumy a statistiky mluví jasně: šetříme na deodorantech, nosíme stejnou košili několik dní a se sprchou to taky není slavné. Co za tím stojí?

Smrdí

Proč neoužíváme deodorant? Aspoň během letních měsíců

V zimě se nedostatečná hygiena dá ještě přežít, ale v letních měsících je to jiný příběh. Na každém kroku se setkáváme s lidmi, kteří nevoní. Je jich hodně a jsou všude. Proč Češi patří mezi nejméně voňavé národy Evropy? Skoro vůbec nepoužíváme deodorat, nosíme stejné oblečení několik dní po sobě a sprchování také není naší silnou stránkou. To potvrzuje několik průzkumů.

Deodorant
Chtělo by se to častěji sprchovat

Deodorant a jeho spopřeba

Podle výzkumu společnosti Unilever, který zmínil web Novinky.cz, je spotřeba deodorantů v České republice velmi nízká. Češi spotřebují jeden až dva deodoranty za rok. Horší jsou na tom jen Rumuni, kteří spotřebují 0,7 deodorantu. Stejně špatně jsou na tom také Rusové. V západní Evropě, například ve Velké Británii, každá osoba spotřebuje 5,6 deodorantů za rok. Podle dat obchodní asociace Cosmetics Europe za rok 2022 jsou na tom podobně i Bulhaři.

Hygiena a spotřeba vody

Češi na kosmetice šetří, což by se mohlo zdát jako pozitivní, ale když vezmeme v úvahu, že ti samí lidé neváhají utrácet za alkohol či cigarety, tak už to tak růžové není. Kromě kosmetiky šetříme také na vodě. Podle dat společnosti Unilever se situace zlepšuje jen pomalu. V roce 2010 se sprchovalo alespoň jednou denně 69 procent mužů a 75 procent žen. Ženy jsou také o něco zodpovědnější při mytí rukou – průměrná Češka si ruce umyje jedenáctkrát za den, průměrný český muž devětkrát za 24 hodin.

Porovnání s ostatními národy

Spotřeba piva, marihuany, rozšíření varen pervitinu či výskyt rakoviny tlustého střeva. To jsou oblasti, kde Češi pravidelně obsazují přední příčky v mezinárodních žebříčcích. A na přední pozice jsme se dostali i v oblasti, která není na první pohled tolik vidět, ale je cítit.

Horké dny a veřejná doprava

S příchodem horkých dnů a cestováním v MHD či vlakovém kupé se člověku dere na mysl otázka, zda by při nástupu do dopravního prostředku nebylo vhodné fasovat plynovou masku. Nebo alespoň deodorant. Pokud bychom měřili spotřebu deodorantu, musíme konstatovat, že Češi jsou na samém chvostu v používání této kosmetiky.

Šetření na nesprávném místě

Šetření na kosmetice a vodě může mít své důsledky. I když se situace pomalu zlepšuje, stále je co dohánět. S větší spotřebou deodorantů a lepší hygienou bychom mohli zlepšit nejen naši vlastní pohodu, ale i pohodlí lidí kolem nás.

Hygiena jako součást každodenního života

Je důležité si uvědomit, že hygiena je součástí každodenního života a neměli bychom na ni zapomínat. Pravidelné používání deodorantů a dostatečná osobní hygiena by měla být samozřejmostí. Nejen kvůli sobě, ale i kvůli ostatním.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Češi a hygiena? Budete se divit, jak jsme na tom!

Nechutné podivnosti geniálních mužů. Z toho vám bude na zvracení