Používáte jeden druh chilli na všechno? To je chyba! Okrádáte se o spoustu chuti!
Mnoho lidí si papričky spojuje jen s čistě pálivým pocitem a přitom netuší, že co chilli, to jedinečná a zajímavá chuť. Díky tomu se každá paprička hodí na přípravu různých druhů pokrmů z různých světových kuchyní. Budete překvapeni.
Vyzkoušejte paletu chutí
Favoritem mexické kuchyně jsou papričky Ancho, Guajilo nebo Mulato. Mají výrazně nasládlou chuť mírné pálivosti, a jsou proto výborné nejen do masových pokrmů a omáček, ale i do čokoládových a jinak sladkých dezertů. To nejlepší pravé indické kari vykouzlíte s papričkou Teja S17, jejíž silně ostrá pikantní chuť se skvěle doplňuje s kokosovým mlékem. A pokud milujete asijskou kuchyni, vsaďte na Chaotian chilli, které má osvěžující, lehce citrusovou příchuť.
Která je ta nejpálivější?
Některé chilli papričky je zase výrazně ovocně a květinově sladké. To oceníte především v sladko-pálivých omáčkách a marinádách. Oblíbené jsou v tomto ohledu papričky Habanero, v jejichž tropické chuti lze rozpoznat kokos, papayu a žlutý meloun. Peruánské Aji Panca vás potom překvapí omamnou chutí bobulovin, a ti nejzkušenější dokáží rozpoznat výrazně sladkou chuť s podtóny čokolády, třešní a skořice i u nejpálivější papričky Carolina Reaper.
Náhrada za červenou papriku
Opakem je zase syrské chilli Aleppo s podtóny kmínu a slaného vinného octa, jehož chuť připomíná ta nejlepší sušená rajčata. Je skvělé na těstoviny, pizzu i saláty. Používáte při vaření často červenou papriku? Zkuste ji vyměnit za papričky Cayenne nebo Kashmiri, které více než jiné druhy dodají jídlu neodolatelně zářivou barvu.
Kam na sušené chilli?
Papričky je z hlediska dlouhodobé trvanlivosti ideální kupovat sušené. A kde kvalitní sušené chilli sehnat? Obchod theChilliDoctor.cz nabízí papričky ze všech koutů světa. O každé papričce se zde navíc dovíte spoustu zajímavostí o jejím původu, chuti i využití v kuchyni. Nebo si rovnou pořiďte celou sadu mletého chilli nejrůznějších druhů, která je díky zajímavému balení zároveň ideálním dárkem pro všechny milovníky pálivého.
Autor: red