Novela zákona navrhuje 95 tisíc měsíčně pro první dámu: Jaké změny se chystají?

Nový návrh zákona přináší změnu v postavení první dámy České republiky. Eva Pavlová by podle novely mohla nově pobírat měsíční paušální náhradu ve výši 95 250 korun. Zatímco zastánci návrhu tvrdí, že jde o spravedlivé vyrovnání dlouho neřešeného problému, odpůrci včetně některých veřejných osobností vyjadřují silnou kritiku.

První dáma

Historické pozadí

Až do této novely žádná z předchozích prvních dam, včetně Evy Pavlové a jejich předchůdkyň (Zemanové, Klausové, Olgy a Dagmar Havlových), neobdržela za svou roli finanční odměnu od státu. Novela zákona tento historický nedostatek napravuje.

Nový paušální příspěvek pro první dámu

Novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky nově zavádí paušální náhradu výdajů pro první dámu. Eva Pavlová, manželka současného prezidenta, bude nově pobírat 95 250 korun měsíčně. Tato částka představuje 30 procent víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky, která je osvobozena od daní.

První dámu
První dámu čekají změny

Důvody pro změnu v zákoně

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina vysvětlil, že role manželky či partnerky prezidenta dosud nebyla právně zakotvena. V dnešní době považuje tento stav za neudržitelný a za nutné ho napravit. Argumentuje tím, že role první dámy není slučitelná s klasickým zaměstnáním, což vyžaduje finanční kompenzaci.

Kontroverzní reakce na návrh zákona

Lídr Motoristů Petr Macinka zveřejnil na platformě X kontroverzní komentář směrem k první dámě Evě Pavlové, kde ji v souvislosti s možným schválením nové paušální náhrady označil za „první vyžírku“. Tento výrok vyvolal ostrou reakci ze strany poradce prezidenta Petra Koláře. „Místo toho, abyste ocenil snahu napravit dlouhodobě nevyhovující a nedůstojnou situaci, ukazujete svou malost,“ odpověděl Kolář na Macinkův komentář.

Barack a Michelle Obamovi: jaký je příběh jejich lásky?

Nejbohatší Češi roku 2024: Kdo dominuje miliardářskému světu?