Nejbohatší Češi roku 2024: Kdo dominuje miliardářskému světu?

V roce 2024 zůstávají na vrcholu žebříčku Forbesu ti nejbohatší Češi, kteří ovládají nejen domácí, ale i mezinárodní trhy. Tento článek se podrobněji podívá na jejich impéria, investice a klíčové firmy, které jim pomáhají udržet se na vrcholu. Přinášíme vám přehled deseti nejbohatších lidí v České republice a jejich příběhů.

Nejbohatší

Kdo jsou nejbohatší Češi roku 2024?

V aktuálním žebříčku nejbohatších Čechů pro rok 2024 došlo k několika překvapením. Zatímco někteří miliardáři upevnili své pozice, jiní zaznamenali propad. Nejbohatší lidé v Česku ovládají klíčová odvětví od energetiky až po technologické firmy. Tento článek se zaměřuje nejen na to, kdo zůstává na vrcholu, ale také na nové hráče, kteří zaujímají své místo mezi elitou českého byznysu. Kdo letos překvapil a kdo naopak ztrácí své miliardové impérium?

1. Renáta Kellnerová – 386 miliard Kč

Nejbohatší
1. Renáta Kellnerová

Firmy: PPF, O2, Air Bank, TV Nova

Renáta Kellnerová nadále nejbohatší v žebříčku s majetkem ve výši 386 miliard korun. Po tragickém úmrtí jejího manžela Petra Kellnera převzala řízení skupiny PPF, která působí v řadě odvětví, včetně telekomunikací a finančních služeb. Skupina PPF se pyšní významnými úspěchy, jako je prodej části aktivit v PPF Telecom Group za 50 miliard korun a další expanze na evropských trzích.

2. Daniel Křetínský – 290 miliard Kč

Nejbohatší
Daniel Křetínský, druhý nejbohatší Čech

Firmy: EPH, Sparta, Makro

Daniel Křetínský, druhý nejbohatší Čech pokračuje v rozšiřování svého energetického impéria EPH a jeho majetek činí 290 miliard korun. Křetínského firma je jednou z největších energetických skupin v Evropě a neustále expanduje do dalších zemí. Kromě energetiky vlastní podíly v maloobchodních gigantech, jako je Makro a francouzský řetězec Casino, a pracuje na ekologické transformaci svého byznysu.

3. Karel Komárek – 214,6 miliard Kč

Nejbohatší
Karel Komárek

Firmy: KKCG, Sazka, MND

Třetí místo v žebříčku patří Karlu Komárkovi, který se zaměřuje především na loterijní byznys prostřednictvím skupiny Sazka. Jeho podnikatelské aktivity zahrnují nejen hazardní hry, ale i energetiku a technologie. Komárek aktuálně pracuje na expanzi svého loterijního impéria do USA, kde se snaží prosadit na trhu s online hrami.

4. Pavel Tykač – 174 miliard Kč

Nejbohatší
Pavel Tykač

Firmy: Sev.en AG, Slavia

Pavel Tykač je známý svou angažovaností v energetickém průmyslu, konkrétně v těžbě uhlí. Jeho firma Sev.en Energy čelí výzvám kvůli přechodu na obnovitelné zdroje energie, ale Tykač se snaží expandovat do zahraničí, zejména do USA a Austrálie. Kromě toho investuje i do nemovitostí a bankovního sektoru.

5. Radovan Vítek – 128,5 miliard Kč

Nejbohatší
Radovan Vítek

Firmy: CPI Property Group

Radovan Vítek, jeden z největších realitních magnátů v Česku, spravuje portfolio nemovitostí skrze CPI Property Group. I když jeho majetek mírně poklesl, stále drží pátou příčku. Vítek se zaměřuje na restrukturalizaci své skupiny a prodeje nemovitostí v hodnotě stovek milionů eur, aby snížil zadlužení své firmy.

6. Michal Strnad – 101 miliard Kč

Nejbohatší
Michal Strnad

Firmy: CSG, Tatra Trucks, Prim

Michal Strnad, jehož skupina CSG se zaměřuje na výrobu a prodej zbraní a vojenské techniky, se letos vyšplhal na šesté místo. Strnadův majetek roste díky akvizicím na mezinárodní scéně, například plánované koupi amerického výrobce munice Vista.

7. Andrej Babiš – 79,1 miliard Kč

Nejbohatší
Andrej Babiš

Firmy: Agrofert, Kostelecké uzeniny

Andrej Babiš, bývalý premiér a podnikatel, má nadále pod kontrolou rozsáhlé impérium Agrofert, které zahrnuje zemědělství, chemický průmysl a potravinářství. I když jeho majetek poklesl, Agrofert nedávno oslavil 30 let a posiluje svou pozici na evropských trzích.

8. Pavel Baudiš – 56,5 miliard Kč

Nejbohatší
Pavel Baudiš

Firmy: Gen Digital, R2G

Pavel Baudiš, spoluzakladatel antivirové společnosti Avast (nyní Gen Digital), zůstává v žebříčku s majetkem 56,5 miliardy korun. Kromě svých technologických investic se zaměřuje na nové projekty, jako je například soukromá odvykací léčebna.

9. Jaromír Tesař – 51,3 miliard Kč

Nejbohatší
Jaromír Tesař

Firmy: Energo-Pro

Jaromír Tesař vlastní skupinu Energo-Pro, která provozuje vodní elektrárny v několika zemích včetně Gruzie, Bulharska a Turecka. V posledních letech se zaměřuje na diverzifikaci svého podnikání, včetně vstupu na trh zemědělství.

10. Aleš Zavoral – 47,3 miliard Kč

Nejbohatší
Aleš Zavoral

Firmy: Alza

Zakladatel známého e-shopu Alza.cz, Aleš Zavoral, uzavírá první desítku nejbohatších Čechů. Alza je lídrem na českém online trhu s elektronikou a postupně rozšiřuje svou přítomnost na evropských trzích, včetně Německa a Rakouska.

MOHLO BY SE VÁM HODIT 

Zákulisí olivového oleje: Špinavé praktiky a pravdy o byznysu kolem této zlaté tekutiny

Obchod s lidskými součástkami: Jaká je hodnota orgánů na černém trhu?