Extrémní počasí udeří: Vláda připravuje evakuace a povodňová opatření!

Česko stojí na pokraji katastrofy! Extrémní počasí hrozí záplavami a silnými bouřemi, které mohou způsobit nevyčíslitelné škody. Vláda už plánuje evakuace a přijímá krizová opatření, aby zabránila opakování scénáře z let 1997 a 2002.

Extrémní

Extrémní srážky v Česku: Hrozí povodně a silný vítr

Česko se připravuje na příchod extrémního počasí, které by mohlo vyvolat vážné problémy nejen v zaplavených oblastech, ale i v dalších částech země. Meteorologové varují před silnými lijáky a větrnými poryvy, které zasáhnou nejen Česko, ale i sousední státy. Příští dny přinesou množství srážek, které mohou způsobit záplavy na úrovni 50leté až 100leté vody.

Výstrahy pro Vysočinu a Šumavu

Meteorologové dnes rozšířili extrémní výstrahu o oblasti Vysočiny a jižní části Šumavy, kde se očekávají silné srážky a vítr. Tato oblast by měla zaznamenat výrazné zvýšení hladin řek, především na řece Vltavě, která ohrožuje přilehlé oblasti. Místní samosprávy již začaly s preventivními opatřeními, jako je stavba protipovodňových bariér a evakuace níže položených oblastí.

Přípravy na povodně v Praze

V Praze se kvůli potenciálnímu nebezpečí povodní uzavírají bezpečnostní vrata na Čertovce. Zároveň byl vydán příkaz k přemístění zvířat do vyšších částí areálu v pražské zoo, přestože zatím nebyla evakuace nutná. Primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že připravenost na povodeň je výrazně lepší než v letech 2002 a 2013, kdy Praha čelila závažným záplavám.

Česká vláda připravuje mimořádná opatření proti povodním

Česká vláda se intenzivně připravuje na blížící se extrémní povodně, které mají zasáhnout většinu území. Premiér Petr Fiala svolal na pátek mimořádné zasedání Ústředního krizového štábu, aby probral preventivní opatření. Vláda se zaměřuje na upouštění vodních nádrží a kontrolu protipovodňových zábran. Povodí Vltavy a dalších hlavních toků se připravují na zvýšené odtoky a riziková místa jsou pod dohledem. Opatření zahrnují také přípravu na evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí a spolupráci s armádou, která může nasadit vrtulníky a vyprošťovací techniku. Podle vlády je scénář podobný povodním z let 1997 a 2002​

 

Připravenost armády a integrovaného záchranného systému

Ministerstvo obrany oznámilo, že armáda je připravena okamžitě zasáhnout při záplavách a poskytnout dva vrtulníky a vyprošťovací techniku. Armáda rovněž spolupracuje se státními podniky na zajištění ubytovacích kapacit a stravování pro evakuované osoby. Společně s integrovaným záchranným systémem bude monitorovat a reagovat na vývoj situace.

Extrémní srážky napříč Evropou

Nebezpečné počasí neohrožuje pouze Česko. V sousedním Polsku média ve Vratislavi informují o blížícím se armagedonu, který může způsobit vážné škody na infrastruktuře. V Německu v Sasku očekávají povodně především v oblasti Drážďan, kde již došlo k zhroucení mostu přes Labe. Na Slovensku je hlavním rizikovým faktorem stoupající hladina řeky Moravy a Dunaje.

Doporučená preventivní opatření

Meteorologové a krizové orgány doporučují obyvatelům zasažených oblastí podniknout preventivní kroky, včetně přípravy evakuačního zavazadla a vyhledání bezpečných míst k úkrytu. V nadcházejících dnech bude důležité sledovat aktuální informace a včas reagovat na pokyny záchranných složek.

MOHLO BY SE VÁM HODIT 

Další bouřky zasáhly jižní Moravu: Hasiči mají plné ruce práce