Jak vyzkoušet parfém v obchodě? Přímo na kůži a hlavně ráno

Výběr parfému, to je alchymie a věda v jednom. Nevhodně zvolená vůně ruší, zatímco ta správná podtrhuje vaši osobnost. Jak při jejím výběru nesáhnout vedle? Chce to čas. Jedna návštěva parfumerie stačit nebude. Pro urychlení výběru pro vás máme pár tipů, jak na to.

parfém

Vyberte si svou novou vůni sami

Ženy návštěvu parfumerie často berou jako zpestření dne i odpočinkovou aktivitu. Ještě donedávna platilo, že také nakupovaly pánské parfémy svým protějškům. Moderní muži se však stále více pouštějí do výběru své „neviditelné vonné vizitky“ sami.

A je to dobře. Lidský nos totiž dokáže rozpoznat až bilion různých vůní. Co jedněm čichovým buňkám lahodí, to jiným tak docela „nehraje“, nebo je dokonce odpuzuje. Ne vždy se trefíte do toho, co voní vašim blízkým. Nedovolte, aby další drahý parfém skončil jako osvěžovač vzduchu na toaletě.

Vůně musí ladit a hrát

Říká se, že parfém by měl korespondovat s osobností člověka. Je nasnadě zdůraznit, že kromě toho by měla harmonie vůně vždy ladit s příležitostí, ke které je použita. Výrazně kořenité, sladké nebo prvoplánově svůdné parfémy využijete na rande nebo při večerním posezení s přáteli. V pracovním dni zvolte spíše svěží citrusovoubylinnou či květinovou vůni, která nebude příliš vyčnívat.

Extra tip: Výsledný vonný dojem každého parfému ovlivňuje vaše přirozená vůně, pot i veškerá aromatická kosmetika, kterou používáte. Věnujte proto pozornost dostatečné hygieně a omezte použití dalších produktů s výraznými vonnými složkami.

Jak správně zkoušet vůni v obchodě? Vybírejte ji ráno a na vlastní kůži

Při výběru své nové oblíbené vůně jděte do parfumerie hned ráno. Vaše čichové buňky budou ještě bdělé a nezatížené rozmanitými vůněmi z celého dne. Testovací papírky jsou užitečné pro prvotní rozhodnutí, zda tekutý poklad ukrytý v nádherném flakonku vašemu nosu „voní“, nebo „nevoní“. Neřeknou vám však nic o tom, jak daný parfém splyne s vaší přirozenou tělesnou vůní.

Proto parfém aplikujte přímo na své tělo, konkrétně na zápěstí a krk. V průběhu dne sledujte, jak na vás jeho vůně působí. Neměla by být rušivá a večer byste se z ní stále měli těšit.

 

Intenzita rozhoduje. Parfém, toaletka, nebo kolínská?

Když vůně vašemu nosu nelahodí, čeká vás druhá (třetí, čtvrtá…) návštěva parfumerie. Může se ale také stát, že se vám daná vůně líbí, ale nejste si jisti její intenzitou. Pak je to snadné. Většina výrobců nabízí své produkty v několika variantách. Když nevíte, zvolte nižší intenzitu.

Parfémy jsou nejkoncentrovanější (a nejdražší), obsahují 15–40 % vonných olejů. Jejich vůně je intenzivní a dlouho vydrží. Pokud hledáte něco lehčího, vhodnou alternativu představují parfémové vody s obsahem 8–15 % vonných olejů. Ještě nižší intenzitu nabízejí toaletní vody se svými 4–8 % vonných složek. Chcete-li svou vůni odhalit pouze těm, kteří jsou vám fyzicky nejblíže, nejlehčí volbou jsou kolínské vody s obsahem 3–5 % vonných olejů.