Nová éra Václavského náměstí: Tramvaj a revitalizace mění srdce Prahy

Na Václavském náměstí v Praze byla zahájena ambiciózní stavba nové tramvajové trati a celková revitalizace horní části. Tento projekt přinese nejen lepší dopravní spojení, ale i zásadní zlepšení veřejného prostoru, které posílí funkci náměstí jako moderního centra metropole. Celkové náklady projektu dosahují více než miliardy korun, s předpokládaným trváním prací tři roky.

Václavské náměstí

Zahájení stavebních prací na Václavském náměstí

Ve středu 26. června 2024, u sochy sv. Václava, byla zahájena výstavba nové tramvajové tratě na Václavském náměstí v Praze. Tento projekt zahrnuje nejen výstavbu tratě, ale i komplexní úpravy celé horní části náměstí. Akce představuje jednu z klíčových investic do infrastruktury hlavního města.

Rozsáhlá rekonstrukce Václavského náměstí právě začala.

Detaily projektu

Celkové náklady na stavbu se odhadují na 1,239 miliardy korun. Stavbu realizuje firma EUROVIA CZ, a práce na ní by měly trvat přibližně tři roky, do roku 2027. V první fázi, trvající od 29. června do 30. září 2024, bude provoz tramvají mezi ulicemi Vodičkova a Jindřišská přerušen v obou směrech.

Revitalizace a dopravní změny

Kromě tramvajové trati probíhá i revitalizace horní části Václavského náměstí podle návrhu studia Jakub Cigler Architekti. Součástí projektu je také rekonstrukce stropní desky nad vestibulem stanice metra Muzeum a výstavba retenční nádrže na dešťovou vodu, která bude mít půdorys 42×5 metrů a hloubku 10 metrů. Výsledkem bude lepší hospodaření s dešťovou vodou a zlepšení estetiky náměstí.

Dopravní výhody nové trati

Nová tramvajová trať posílí dopravní infrastrukturu Prahy tím, že zlepší spojení mezi Vinohrady a Novým Městem. Trať bude také sloužit jako alternativní trasa v případě mimořádných událostí. Součástí celkového plánu je i redukce vozovek ve prospěch nových stromořadí a rozšíření chodníků, což zvýší prostor pro pěší a přinese více zeleně do centra města.

Sociální a ekologický přínos

Revitalizace náměstí také přinese sociální a ekologické benefity. Rozšíření prostoru pro chodce a zvýšení počtu stromů pomůže zklidnit oblast a zlepšit kvalitu života obyvatel a návštěvníků. Díky těmto změnám bude Václavské náměstí atraktivnější a funkčnější pro denní používání i speciální události.

Tento projekt, financovaný i z fondů EU, představuje významný krok k modernizaci veřejného prostoru v Praze a zlepšení městského životního prostředí. Veškeré aktuální informace o průběhu stavby a dopravních opatřeních budou k dispozici na oficiálních stránkách dpp.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Legendární místa „za totáče“. Kam chodily pařit předchozí generace?