Encyklopedie sýrů. Co je Brie, Cammembert nebo Feta?
Není sýr jako sýr. Chcete se v nich vyznat? Tady je encyklopedie jejich názvů.
Encyklopedie názvosloví sýrů
Sýrů je mnoho druhů, v tomto článku vám představíme jejich nejznámější zástupce.
Brie – pochází z regionu Briard ve Francii a pochutnával si na něm už Karel Veliký. Vyrábí se z kravského mléka. Tvaruje se do různě velkých kol a zraje na slaměných rohožích 4 týdny.
Camembert – je proslulý francouzský sýr. Vyrábí se z kravského mléka za využití plísňové kultury Penicillium candidum. Čím je sýr vyzrálejší, tím má štiplavější chuť. Využívá se jako dezertní sýr.
Cottage Cheese – je hrudkovitý čerstvý sýr, který je typický jemnou chutí. Využívá se např. k přípravě salátů.
Čedar – je typický anglický sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Může mít jemnou i velmi výraznou chuť. Protože při tepelném zpracování se netáhne, využívá se k přípravě omáček, toastů i pizz. Kvalitní čedar je i skvělým dezertním sýrem.
Ementál – je oblíbený a světově proslulý švýcarský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Je typický sladkou, poněkud ořechovou chutí. Používá se k přípravě fondue. Jméno odkazuje na švýcarskou řeku Emme.
Feta – proslulý řecký sýr, který je tradiční součástí řady řeckých pokrmů. Vyrábí se z kozího nebo ovčího mléka. Je charakteristický slanou chutí.
Fontina – italský sýr polotvrdého typu pocházející z Piemontu. Je charakteristický jemnou ořechovou a lehce uzenou chutí. Používá se k přípravě pokrmu fonduta (směs lanýžů, vajec a sýra).
Gouda – holandský sýr, který je jemný a máslový. Zraje více než rok. Namáčí se do solné lázně, která na povrchu vytváří typickou kůrku.
Gorgonzola – je kvalitní plísňový sýr, který se požívá při přípravě salátů nebo omáček.
Gruyere – je švýcarský a francouzský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Chuťově se podobá ementálu. Využívá se pro přípravu fondue i jako dezertní.
Jarlsberg – je norský sýr, který je vyráběný z kravského mléka. První kousek ochutnal svět v roce 1959. Je charakteristický svou jemnou oříškovou chutí.
Lancashire – je anglický sýr vyráběný z kravského mléka. Používá se především do toastů.
Monterey Jack – je polotvrdý sýr, původně vyráběný v Monterey v Kalifornii. Výchozí surovinou je kravské mléko. Využívá se k přípravě řady pokrmů i na strouhání.
Mozzarella – je světově známý italský sýr tvarohového typu. Tradičně byl vyráběný z buvolího mléka, v současné době se ale toto mléko nahrazuje kravským. Je typický svou jemnou nevýraznou chutí a využívá se především v italské kuchyni na přípravu pizz, těstovin, salátů apod.
Parmezán – je italský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Zraje dva až tři roky. Používá se k přípravě typických italských pokrmů.
Pecorino – je tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Používá se na strouhání nebo jako stolní sýr.
Port Salut – je francouzský polotvrdý sýr, který vyrábí mniši trapisté podle tradiční receptury. Je typický jemnou chutí a jeho povrch zdobí měkká kůrka.
Raclette – je švýcarský sýr vyráběný z kravského mléka. Je typický jemnou ořechovou chutí. Řadí se k polotvrdým sýrům a používá se k přípravě tradičního pokrmu z rozpuštěného sýra zvaného také Raclette.
Riccota – je italský čerstvý sýr, k jehož výrobě slouží syrovátka z kravského nebo ovčího mléka. Jde o jemný sýr s mléčnou příchutí. Uplatnění nachází při přípravě sladkých i slaných pokrmů.